Gastenboek

We stellen het zeer op prijs, dat bezoekers een reactie geven, hiertoe kunt u gebruik maken van het veld onderaan deze pagina.

28 gedachten over “Gastenboek

 1. Afgelopen zaterdagavond 24 februari 2024 om 20.00 uur uitvoering in Oldeberkoop in de Bonifatiuskerk genoten van uw prestaties Wij, m`n vrouw en ik waren er met vrienden die ook zeer genoten hebben van de prachtige muziek; het was schitterend!

 2. 28 januari 2023 gaf Byzantijns Mannenkoor Friesland een concert in de Zuiderkerk in Drachten. Het concert is goed bezocht door een groot publiek. De opkomst was boven verwachting. Het koor bracht onder deskundige leiding van dirigente Nana Tchikhinashvili prachtige liederen ten gehore. Deze werden afgewisseld door enkele muzikale intermezzo’s, waarbij haar dochter, Ani Natroshvili , de altviool bespeelde onder begeleiding van een vleugel, bespeeld door haar moeder Nana Tchikhinashvili. Tijdens koor optreden werden solo’s uitgevoerd door eigen zangers en ook zong Nana Tchikhinashvili enkele stukken mee met haar prachtige stem. Het was een erg geslaagde avond, waarbij twee Oekraïense dames na het zingen van een prachtig Oekraïens lied de solozanger Hendrik Visser ontroerd omarmden. Een heel bijzondere ervaring.

  Ani Natroshvili ontving middels whatsapp een spontaan berichtje uit het publiek van Claartje van der Sluis met de volgende tekst:
  “Goeie middag, wat een prachtig concert, gisteravond in Drachten. Mooi vioolspel van u met begeleiding van uw moeder op de vleugel. En ik kreeg kippenvel toen uw moeder begon te zingen. Een prachtig paar zijn jullie en het koor was ook geweldig. Het ga jullie goed . “

 3. Regelmatig bezoek ik concerten van dit Byzantijns Mannenkoor Friesland, waarbij mij opvalt dat dit koor onder de deskundige leiding van Nana Tchikhinashvili iedere keer weer een niveau hoger is gekomen. Zo ook tijdens het prachtige a cappella lustrumconcert op zaterdagavond 9 november in de kerk ‘De Oerdracht’ in Joure met die fantastische akoestiek. Van verstild tot uitbundig, met mooie harmonieën en goede solisten; het koor weet je te raken tot in je ziel. Ook genoot ik volop van de intermezzo’s van mezzosopraan Nana Tchikhinashvili zelf, en altvioliste Ani Natroshvili, beide met begeleiding van gitarist Thom Brouwer. Het enthousiaste publiek werd beloond met enkele toegiften als afsluiting van een unieke en luisterrijke avond!

  Elsbeth Room.

 4. Goff.D.Miedema schreef als dankbare toehoorder van het Nieuwjaarsconcert
  26-01-2019 door het Byzantijns Mannenkoor Friesland uit Drachten.
  Het was één keer eerder op 30-09-2018 dat ik door goed kerkelijke vrienden in de gelegenheid kwam om dit koor te mogen beluisteren in het Groningse Farmsum in een wel heel unieke locatie de Farmsumerkerk, die toen deels in de steigers stond door ontstane schade van gaswinning. Het koor bestaande uit grotendeels oudere mannenstemmen presenteert het gehele zang repertoire a-capella. De stem is het instrument waar ze een schoonheid aan zangvolume en een uiterste bekwaamheid in zuiverheid. Waar je stil van wordt en een ieder geniet volop zonder de drukte van instrumenten, het geeft je rust.
  Op zaterdag 26-01-2019 gaf het koor een Nieuwjaarsconcert in de R.K. kerk
  ,, de Goddelijke Verlosser ” in Drachten. Onder de voortreffelijke leiding van Nana Tchikhinasvili uit Georgië, die met haar sierlijk en speelse hand souplesse zoals ook alleen maar door een vrouw zo uitgevoerd kan worden. Zo neemt ze het voltallig koor mee naar een schone hoogte van haar rechter koorknapen en dan weer met een passend sierlijke handbeweging toch gebiedend naar de zware bassen die in die lage toonsetting zich geolied thuis voelen. Ik vergaap me op de stembeheersbaarheid en timing van de solisten, dit is ontegenzeglijk toch wel van een uiterst heel bijzonder kaliber. Ook al beheers je dan wel niet de tekst als toehoorder, is geen gemis. Het gemak zoals genoemd in het programma waarin even uitleg over de inhoud van het te zingen nummer is zeer nuttig.
  De solistische zang aan- / invulling van dirigente Nana Tchikhinasvili is van een gaafheid, helderheid en gepast volume van zeer grote waarde, merkbaar is in deze haar uiterst grote vakbekwaamheid. Waarbij me opviel dat alle gezongen nummers werden afgesloten met het vloeiend op dezelfde hoogte naar elkaar toegaan tot een bede, door de handen tegen elkaar te houden.
  Een dierbaar en warm gebeuren was het zeker. Grote dank.

 5. Dank voor jullie inspirerende en diep verbindende zang! Mede onderdeel van het vinden van de verbinding. En wie had gedacht dat het Valaam Grieks Orthodoxe klooster in het hoge noorden onderdeel van die verbinding zou gaan worden. Sommige wegen hebben een ondoorgrondelijke schoonheid. Meer weten? https://valamo.fi/en

 6. Dank voor jullie prachtige koorzang tijdens het jubileum van mijn vaders bedrijf Jansen Poultry Equipment. Jullie aanwezigheid en zang klonken door als een heldere ster en beroerde menig harten waaronder die van mijn.

  Dank, Thomas Nicolaas Jansen

 7. 26 November 2016 mochten wij te gast zijn bij het Byzantijns Mannenkoor Friesland tijdens hun concert in de prachtige Bonefatius kerk in Leeuwarden. Wij hebben daar genoten van het weerzien van onze vrienden en vriendinnen in het Krim Kamerkoor.
  Het optreden van het Byzantijns Mannenkoor Friesland was een bijzonder mooie ervaring voor ons. Zelf zingen wij zulke prachtige liederen bij Perezwon. Een grote en bijzondere verrassing was de deelname van de dirigente Nana aan hun optreden. Haar prachtige stem was een parel in het optreden.

  De uitvoering van onze vrienden uit de Krim was eveneens prachtig. Zeldzaam mooie stemmen in een ontroerend mooie samenzang. Het was voor ons bovendien een emotioneel bijzonder mooi moment. Het weerzien van onze vrienden was door de samenwerkingen met het Byzantijns Mannenkoor Friesland een geweldig feest.

  Dankjulliewel allemaal. En alvast een bijzonder muzikaal en gelukkig Nieuwjaar 2017 toegewenst.

 8. Recentie optreden 16 december in Kerkje Schurega Jubbega

  Jaloersmakende Byzantijnse bassen
  Vijftien Byzantijnse liederen klonken er vrijdagavond in het nagenoeg volle kerkje van Schurega. Met teksten die niemand in het publiek kan verstaan. Behalve misschien dan dirigente Nana Tchikhinashvili van het optredende Byzantijns Mannenkoor Friesland. Zij is geboren in Georgië. Het werd een magische avond voor liefhebbers van koorzang.

  De 21 mannen van het in Drachten gevestigde koor zingen a-capella, zonder muzikale begeleiding. Het liturgische repertoire van de Russische orthodoxe kerk gaat er namelijk van uit dat alleen de menselijke stem in staat is God te prijzen. Het voor de koorzangliefhebbers ook helemaal niet erg dat er in onverstaanbare Oost-Europese talen wordt gezongen. Dan leidt de tekst ook niet af van de prachtige koorklank die door het kerkje galmt.

  Kussen
  Het is vooral een avond voor liefhebbers van diepe basstemmen, ze zijn in dit koor jaloersmakend. Zij leggen keer op keer een heerlijke kussen neer waar de overige stemmen zich tegenaan kunnen vlijen. Maar stiekem ben je tijdens het concert ook op zoek naar wie nu die ene hele diepe bas is die er regelmatig zo heerlijk onderdoor klinkt. Hij staat ergens links, maar wie is het? Het koor zingt in een soort kerkelijke lange toga’s. Een functionele outfit die extra indruk maakt. Er komt wel iets de kerk binnen.

  Nana
  Volgens het uitgedeelde programma zingt het Byzantijns mannenkoor over onder andere de Glorie aan God, de vlekkeloze zuivere maagd Maria en de heilige Drie-eenheid. Het gaat ook over de kerst, onder andere via Dobri wétsjir tobi, een Oekraïens kerstlied. En aan het eind klinkt Tichaja Nots en daar herkent het publiek Stille Nacht, Heilige Nacht in. Maar het mooie is dat het publiek doordat het de tekst niet kent ook niet in de verleiding komt mee te zingen. Ter meerdere eer en glorie van het koor. Gloriëren doet het koor ook net voor de pauze in Alleluja. Het koor is al indrukwekkend en dan klinkt ineens een kraak zuivere vrouwenstem. Dirigente Nana, met de rug naar het publiek, zingt ook mee. Op verzoek herhaalt het koor dit lied aan het eind van de avond nog een keer, met een staande ovatie als resultaat.

  Stemmig
  Het driehonderd jaar oude kerkje is een mooie concertlocatie. Het publiek wordt welkom geheten met sfeervolle kaarsje langs de oprit en de kerk is stemmig versierd. Op de kansel ligt een fraai kerststuk en bij de gratis koffie krijg het publiek in de pauze een kerstkrans. Voor en na het optreden leest Tiny Hoekstra op geheel eigen wijze een gedicht voor rond de kerstgedachte en de toestand in de wereld. Het optreden van het Byzantijns Mannenkoor is een van de culturele activiteiten die het kerkje bijna maandelijks organiseert.

 9. Op vrijdag 4 november ben ik met mijn vader naar mijn eerste Byzantijnse concert geweest in de Grote Kerk van Epe. Een mannenkoor, tot mijn verrassing gedirigeerd door een Georgiaanse: een vrouw uit Georgië dus van wie snel duidelijk werd dat ze wist waar ze mee bezig was! Wat een prachtige rustgevende muziek! Veel en grote dynamiek, geweldige stembeheersing van brommend laag tot (niet oneerbiedig maar bewonderend bedoeld) vrouwelijk hoog, in voor mij onverstaanbare maar des te meer voelbare taal. Allemaal a capella en toch bijna overal zuiver. Wat een prestatie voor een klein mannenkoor met toch vooral oudere stemmen! Met de ogen dicht voelde het als een warm bad. En als dirigente Nana mee begon te zingen (“Halleluja, de bruidegom komt om middernacht”) ging de hemel een stukje open. Ik kan me helemaal voorstellen dat het BMF daar over 100 jaar gewoon verder staat te zingen! En dan ga ik er heerlijk een paar eeuwen de tijd voor nemen!

 10. Vanavond 4 nov. waren we aanwezig bij het concert in de prachtige Oude Kerk van Epe. Leen Schwagerman had ons uitgenodigd te komen.
  En daar hebben we geen spijt van, wat hebben we genoten !
  Wat een prachtig koor en wat intens wordt er gezongen en gedirigeerd.
  En dan alles á capella en heel zuiver.
  De stemverhouding is perfect, niemand overheerst.
  Solisten van eigen koor en de dirigente waren heel bijzonder.
  Vooral met gesloten ogen geniet je nog beter van de mooie stemverhoudingen.
  We komen zeker nog eens terug, wanneer er een gelegenheid zich voordoet.
  Met dank voor een mooie avond !

 11. Op 18 september 2016 zong het Byzantijns Mannenkoor in de Mariakerk in Ruinen. Het bleek een prachtige combinatie. De sonore mannenstemmen met hun Russische, Georgische en Griekse liederen wisten de aucustiek van de middeleeuwse kerk goed te gebruiken om het publiek te raken. Het vreemde van de taal en de anders in het gehoor liggende harmonien werden minder vreemd en anders doordat uit de vertaling in het zorgvuldig samengestelde programmaboekje bleek dat het liederen waren over algemeen menselijke zaken : liefde, verlangen, ruzie, verdriet, hoop. Zo kreeg het gezegde Vreemd is Anders heel Gewoon weer een nieuwe invulling. In een tijd waarin er eerder angst dan ontvankelijkheid is voor het vreemde was het concert een verademing. Een ontmoeting op een diepere laag van menselijk herkennen.
  Het was mooi om te zien hoe geconcentreerd de zangers waren op de energieke dirigente. De solo’s van een aantal zangers en van de dirigente zelf (!) waren verrassend en werden met ruim applaus beloond. De toegift was een zegewens waarin de luisteraar nog veel goede jaren werd toegezongen: Mravalzalmier. Kon niet mooier. Dank !!

 12. buiten schijnt de zon
  binnen schijnt een uurtje eeuwigheid
  in byzantijns bestek

  het mannenkoor zingt
  in devotie
  en sacrale werkelijkheid

  de luisteraar luistert
  naar hun bijzondere klankkleur

  Harry van Velsen
  Sint-Jozefkerk Groningen, 25 september 2016

 13. Vanmiddag hebben we in het kerkje van IJhorst jullie concert bijgewoond. We waren bijzonder onder de indruk van de gezongen liederen en de dirigente die jullie naar een waardevolle hoogte leidde. Middels radio Drenthe werd gewezen op het concert. We hebben niet zo’n grote kennis van Byzantijnse muziek doch al luisterend vonden we de in houd best gevarieerd. Nogmaals we hebben genoten en wensen jullie veel succes met het koor.

 14. Ben Zondag 13 december 2015 naar Loppersum geweest en heb in de Petrus en Pauluskerk naar het concert van het Byzantijns Mannenkoor uit Drachten geluisterd.
  Adembenemend mooie koormuziek. Ben geen koormuziek kenner maar dit sprak mij erg aan. Heb in een muis stille kerk genoten. Het uur was veel te kort.

 15. 5 minuutjes fietsen naar de Kruiskerk en daar een geweldig concert. Stoere Friese mannen die zo prachtig zingen dat je kippenvel krijgt en bijna de tranen in je ogen! Compliment voor de solisten, vooral Doeke wist mij te ontroeren. Na de pauze volgde prachtig vioolspel van Ani en zong Nana de sterren van de hemel waarbij niet voorbij mag worden gegaan aan de mooie begeleiding van Irina en ik waande mij even in de Scala van Milaan, wat een stem!
  Het was een bijzondere middag met prachtige muziek. Denk daar met veel plezier aan terug. Ga zo door! groetjes Marijke

 16. Wat een prachtig concert in Zeerijp!!! We hebben genoten van prachtige gedisiplineerde, gedragen stemmen en van prachtige vioolmuziek.
  U hebt ons een geweldige zondagmiddag bezorgd.
  We wensen u voor nu en voor de toekomst Gods zegen toe.
  Met vriendelijke groeten,
  A.P. van Dijken lid CMK Het Hogeland Uithuizermeeden
  A. van Dijken – Hooghuis

 17. Wat hebben wij genoten van het concert op 18/10/’15 in Zeerijp.
  Wat een discipline en hoe mooi en gedragen werd alles gezongen en gespeeld.
  U heb ons een prachtige zondagmiddag bezorgd.
  We wensen u voor uw koor, voor nu en voor de toekomst, Gods zegen toe.

  Met vriendelijke groeten,
  Bert (A.P.) van Dijken lid CMK Het Hogeland Uithuizermeeden Enkele van de door u gezongen liederen hebben ook wij op het repertoire.
  Annie van Dijken-Hooghuis
  Lange Drift 62
  9982 JD Uithuizermeeden (tel.: 0595-412188)

 18. Zojuist (zo 26 april 2015) concert in Balk bezocht en beloofd daarover op deze mooie website iets te zeggen. Het was een zeer goed concert met opmerkelijk goede stembeheersing van de mannen met name in het zachte register. Opvallend goede solisten, ook v.w.b. de altviool die bespeeld werd door de dochter van de dirigente. De dirigente zelf heeft een mooie- en zeer duidelijke expressie waardoor zij uitstekend leiding geeft aan dit goed gedisciplineerde koor. Mijn vrouw en ik, maar ook vrienden en bekenden hebben genoten van heerlijke Georgische en Russische zangmiddag.

 19. Op zondag 16 november een concert bijgewoond van het BMF en het Gronings Kamerkoor Moderate Cantabile in Veenhuizen. Een prachtig concert, met heel veel mooie liederen. Ook het solo optreden van diverse koorleden en Nana Tchikhinashivili waren hoogtepunten. We hebben genoten.

 20. Klaas Bruinsma, 26 september 2014 schreef naar aanleiding van ons optreden het volgende:

  Mystearje fan de Sang

  Hear ik de stimmen fan de hillge ingels,
  dy’t it Bliid Boadskip bringe oan de wrâld?
  De dûnkre lûden fan de brûnzen klokken
  rûzj’oer einleaze wytbesnijde steppen
  yn stille rest fan kleare winternacht
  Hear ik de koaren yn de kathedraal
  fan’t majesteitlik âld Byzantium,
  de swide pracht fan d’Aya Sofia?
  Hear ik de litany fan de Mem fan God
  om’t troch har siel in swurd fan smert gien is?
  Of hear ‘k yn de Fermanje fan ’t Frysk Drachten
  it manljuskoar, dat mei de brûnzen stimmen
  de klok lied yn de skûle fan myn hert?

  Vertaald in Nederlands:

  Mysterie van de Zang

  Hoor ik de stemmen van de heilge engelen
  die de blijmare brengen aan de wereld?
  De donkre klanken van de bronzen klokken
  op d’eindeloze witbesneeuwde steppen
  in stille rust van heldre winternacht
  onder de koepel van de sterrenhemel
  hoor ik de koren in de kathedraal
  van’t majesteitlijk oud Byzantium,
  de grootste pracht van d’Aya Sofia?
  Hoor ik de litanie der Moeder Gods,
  daar’t zwaard van leed gegaan is door haar ziel?
  Of hoor ‘k in de Vermaning van ’t Fries Drachten
  het mannenkoor, dat met de bronzen stemmen
  de klok luidt in de schuilplaats van mijn hart?

 21. Heren en dames,
  prima concert zaterdag 27 sept. 2014 in Joure.het koor is kwalitatief er op vooruit gegaan.Zeker voor een herhaling vatbaar.
  groet Gré en Jan Slomp

 22. Graag sluit ik mij aan bij de eerder geplaatste reacties met complimenten voor deze nieuwe website. Alles wat je als bezoeker van deze site wilt weten over het BMF staat erop. Het wordt allemaal heel fraai weergegeven.

 23. Ben nu als gast op onze nieuwe website BMF en kijk elke dag even naar dit mooie resultaat wat ik hier samen met mijn zoon René heb neergezet.
  Doeke Visser – webmaster BMF Drachten

 24. Dag, Doeke en René,

  Jullie hebben er naar mijn idee wel iets moois van gemaakt.
  Duidelijk en overzichtelijk!!
  Ik word er helemaal blij van.

  Vrgr. HV

 25. doeke en rené duidelijke site, kleuren combinatie is keurig in de combinatie,
  mooi dat vader en zoon en schoonzoon dit realiseren voor ons aller koor.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.