Dirigente

Nana Tchikhinashvili, sinds april 2007 dirigente van het BMF.

BMD-4431-1077

Opleiding

Nana Tchikhinashvili is geboren en getogen in Tbilisi (Georgië). Sinds 1995 woont en werkt zij in Nederland. Zij zong vanaf haar zesde jaar in diverse professionele koren in Georgië. Al tijdens deze prille jeugdjaren voorspelde haar muziekdocente en dirigente dat zij later dirigent zou worden. Na haar middelbare schooltijd volgde Nana het muziekcollege, een verplichte opleiding in Georgië om toegelaten te worden tot het Conservatorium. Daar koos zij koordirectie als hoofdvak, met piano en zang. In 1989 werd ze toegelaten tot het Staatsconservatorium in Tbilisi waar ze koordirectie en zang studeerde. Tijdens haar studie werd Nana Tchikhinashvili als één van de jongste professionele concertzangeressen aangenomen in het Academisch Staatskoor, en werd zij aangesteld als dirigent van ditzelfde koor. Als zangeres en dirigent ontwikkelde zij een eigen stijl van koordirectie. In 1994 studeerde zij af in beide richtingen.

Componiste

Sinds haar komst naar Nederland is Nana tevens actief als componist voor diverse animatiefilms, zoals ‘In het Park ‘(1996), in opdracht van de RVU. Verder componeerde zij voor De Balie (1999) in Amsterdam en in opdracht van de VPRO het Dada-project (2003). In 2003 componeerde zij de ‘missa Moderato Cantabile’ speciaal voor haar kamerkoor en in 2006 schreef zij ‘Ave Maria’. Nana heeft gelukkig nog veel ideeën voor nieuwe composities voor Kamerkoor Moderato Cantabile. Daarom zullen er in de toekomst zeker nog meer werken van haar hand te beluisteren zijn.

Zangeres

Mezzosopraan

In haar functie van koorzangeres in het Conservatoriumkoor in Groningen werd Nana gevraagd om docente stemvorming te worden voor o.a. het Roder Jongenskoor, de Katholieke Oratoriumvereniging en de Stedelijke Muziekschool Groningen. Daarnaast heeft ze als soliste aan diverse concerten meegewerkt, o.a. in de Kolk in Assen, de Stedelijke Muziekschool Groningen, de Jozefkerk in Groningen, de Martinikerk in Franeker, de Margarethakerk in Norg, de Martinuskerk in Middelbert en de PKN-kerk in Peize. Nana heeft via de Stichting Klassiek Noord-Nederland (SKNN) met begeleiding van het instrumentaal Trio Cantorum in 2011 concerten gegeven in Der Aa-kerk in Goningen, de Johanneskerk in Tzum, de Doopsgezinde kerk in Drachten, de Jozefkerk in Assen en de Stedelijke Muziekschool Groningen. Eveneens met begeleiding van een pianiste trad zij op in de Fraeylemaborg in Slochteren, de Nederlands Hervormde Kerk in Garnwerd, de Nederlands Hervormde Kerk in Tolbert, de Sint Bonifatiuskerk in Dokkum, museum De Buitenplaats in Eelde en de Hermitage in Amsterdam (augustus 2012).
Via de SKNN heeft Nana medewerking verleend aan een concert van het Drents Kamerorkest Divertimento o.l.v. Bert Lammers in de Stefanuskerk van Westerbork en in de Dorpskerk van Sleen.

Via MCT Reizen heeft Nana Tchikhinashvili in juni 2012 als soliste deelgenomen aan ‘Carmina Burana’/Carl Orff met begeleiding van het Praags Philharmonisch Orkest en het Projectkoor o.l.v. Friedemann Riehle in de Smetanazaal in Praag.

Dirigente

Behalve componiste en zangeres is Nana bovenal dirigente. Tijdens haar werkzaamheden als docent stemvorming werkte zij ook als gastdirigent bij het Roden Händel-koor (2000) en het Gemengd Koor te Ten Boer (2001). Vanaf 2002 tot 2006 werkte Nana als dirigent bij het Regionaal Kamerkoor Peize. Vanaf april 2007 is zij dirigent van het Byzantijns Mannenkoor Friesland.
Sinds 2001 dirigeert zij het door haar opgerichte kamerkoor Moderato Cantabile.

Docente

Vanaf begin 2002 is Nana verbonden aan de Stedelijke Muziekschool Groningen als muziekdocent. Na enige onderbreking startte zij in september 2013 weer op dezelfde locatie als zangdocent met enkele workshops.

Artistieke visie

De voorkeur van de dirigente gaat uit naar een breed repertoire waarbij niet de tekstuele maar de muzikale interpretatie van de gekozen werken voorop staat, hoewel deze twee componenten niet los van elkaar gezien kunnen worden. Met haar bijzondere, eigen stijl van dirigeren, door koorleden ook wel als ‘zingen met je handen’ gekarakteriseerd, wil zij een klankkleur bereiken die de ziel van een muziekstuk bloot legt.

Websites:

www.nanatchikhinashvili.nl